اشتراک مقالات

ذخیره سازی

 امروزه تجهیزات و ادوات زیادی در حوزه منابع ذخیره سازی، تولید و توسعه یافته اند. از این رو سازمان ها در جهت خریداری، طراحی و پیاده سازی تجهیزات ذخیره سازی، نیازمند آنالیز دقیقی از شرایط فعلی و همچنین میزان توسعه پذیری خود در آینده می باشند. شرکت APK با مطالعه و بررسی برروی تجهیزات ذخیره سازی مختلف، راهکارهای مناسبی را در تمامی جهات و با در نظر گرفتن استانداردهای بین المللی، به سازمان های محترم ارائه می نماید.امروزه طراحی و پیاده سازی یک ساختار مطمئن، با در نظر گرفتن تمامی حالت های Availability و همچنین نگهداری و مدیریت منابع ذخیره سازی و همچنین بهینه سازی ساختارهای پیاده سازی شده، از نیاز اصلی سازمان های محترم می باشد.

Storage تجهیزات ذخیره سازی

 مقایسیه تجهیزات ذخیره سازی SAN و DAS

کارآیی، در دسترس بودن و انعطاف پذیری از اصلی ترین مؤلفه هایی بوده، که سازمان را به سمت انتخاب SAN به جای DAS سوق می دهد. در زمینه تجهیزات ذخیره سازی (Storage)، سازمان ها با پیاده سازی SAN، امکانات ذخیره سازی را به جای اتصال مستقیم بر روی سرورها، به صورت مشترک بین سرورها مورد استفاده قرار می دهند و دیسک ها و فضاهای ذخیره سازی را به صورت یکجا، تجمیع می نمایند و این امر موجب بهینه شدن مصرف فضای ذخیره سازی (Storage) می گردد، که بهینه سازی استفاده از منابع ذخیره سازی (Storage) باعث جلوگیری از هدر رفتن هزینه و فضای Datacenter می گردد.

معمولاً SAN ها به علت استفاده از ارتباط پر سرعت مانند Fiber Channel کارآیی بهتری نسبت به DAS داشته و همچنین SAN امکان ارتباط دو طرفه بین Storage و سرورها را جهت بالا بردن سطح دسترسی فراهم می نماید، در حقیقت جدا کردن Storage از سرورها باعث کاهش بار مدیریت دیسک توسط سرور می گردد.

مدیریت ساده تر و متمرکز منابع ذخیره سازی

SAN در حوزه Backup و Disaster Recovery نیز بسیار کارآمد بوده و توسط آن، بدون نیاز به تنظیمات و بار اضافی برروی سرورها، پشتیبان گیری از اطلاعات یک Storage برروی Storage دیگر امکان پذیر می باشد، که این موضوع علاوه بر افزایش سرعت پشتیبان گیری، میزان مصرف CPU در سرورها را کاهش می دهد. همچنین با توجه به اینکه اکثر SAN های موجود از بستر فیبر و یا پروتکل های دیگر شبکه استفاده می نمایند امکان توسعه آن در فضاهای وسیع وجود داشته که این امر به سازمان ها امکان نگهداری از پشتیبان ها در محلی دور را نیز میسر می سازد.

همچنین استفاده از SAN می تواند بسیاری از وظایف مدیریت و نگهداری را ساده تر نموده، تا حدی که به سازمان این امکان را می دهد که تعداد نیروی های مستقر در واحد فناوری را کاهش و یا امور دیگری را به آنها محول نماید. از قابلیت های مهم SAN می توان به بالا آمدن (boot) شدن سریع سرورها از روی SAN و جا به جایی آسان سرورها را به علت عدم وابستگی به منابع ذخیره سازی محلی (Storage Local) نام برد.

جایگزین SAN

قبل از ورود SAN به دنیای ذخیره سازی، DASها (Direct-Attached Storage) به عنوان حافظه اصلی مورد استفاده قرار می گرفتند، که همان طور که از اسم آن مشخص است به صورت مستقیم بر روی سرور نصب می شدند، که در حال حاضر نیز بسیاری از سازمان ها به علت مقرون به صرفه نبودن SAN از این تکنولوژی استفاده می نمایند. اما در سازمان های بزرگ به علت مزایای بسیار با اهمیتی که SAN در اختیار آن ها قرار می دهد به طور حتم مقرون به صرفه می باشد.

در بعضی از مواقع برای کارشناسان، بین تعریف SAN و NAS شبه ایجاد می گردد، در صورتی که NAS به Network Attached Storage اشاره داشته (به معنی دستگاه حافظه ای که به صورت معمول از طریق یک شبکه IP سرویس می دهد) اما SAN به شبکه ای از حافظه ها که می توان حافظه و سرورها را به آن متصل نمود، اشاره دارد. در واقع SAN امکان اتصال دیسک به سرور ها به صورت Block-Level Storage را، فراهم می آورد در حالی که NAS به صورت File-Level Storage حافظه لازم را در اختیار کاربران، قرار می دهد. به طور مثال میل سرور سازمان ها، جهت ذخیره پیام ها، لیست مخاطبین و اطلاعات دیگر، از SAN استفاده می نماید، در صورتی که در نقطه مقابل، کاربران جهت ذخیره سازی فایل ها مانند word، Excel و … از NAS استفاده می نمایند. در واقع سیستم عامل، SAN را به عنوان یک دیسک شناسایی می نماید، در حالی که NAS برای سیستم عامل نقش یک فایل سرور را دارد.

با همه تعاریف گفته شده امروزه در بازار تکنولوژی، این دو نوع کاربرد با یکدیگر ادغام شده، به طوری که بعضی از SAN ها تعدادی از ویژگی های NASها‌ را داشته و عکس این مسئله نیز صادق می باشد.

پیاده سازی SAN

پیاده سازی ساختار SAN در سازمان ها، نیازمند سه مؤلفه اصلی می باشد: SAN Switch، Storage Device و Server که در ادامه جهت بر قراری ارتباط و مدیریت، به کابل ها و نرم افزارهای مدیریتی، نیازمند می باشد. در حقیقت ساختارهای توسعه یافته، از تعداد زیادی San Switch، Storage Device، Server و تجهیزات دیگر، جهت توسعه SAN در سطح Datacenter تشکیل شده است. توپو لوژی SAN کاملاً وابسته به وسعت کاری و نیاز سازمان ها می باشد.

فرآیند پیاده سازی SAN نیازمند گام هایی در جهت حفظ سرویس دهی و پایداری آن می باشد. گام اول، طراحی با توجه به نیاز فعلی سازمان و نیاز به توسعه در آینده، گام دوم، انتخاب یک شرکت معتبر در جهت تهیه سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز، گام سوم، نصب و راه اندازی تجهیزات تهیه شده مطابق با استانداردهای ممکن، و اعمال تنظیمات جهت مدیریت SAN می باشد. پیاده سازی SAN، نیازمند دانش کافی و دید مناسب در خصوص طراحی، با در نظر گرفتن توسعه یافتگی سازمان ها می باشد.

SAN  شامل یک شبکه با سرعت بسیار بالا از تجهیزات ذخیره سازی (Storage Devices) بوده، که در نهایت به سرورها متصل می گردند. SAN امکان Block-Level-Storage برای نرم افزار های اجرا شده بر روی شبکه را فراهم می نماید. تجهیزات ذخیره سازی SAN شامل Tape و Disk-Based و همینطور RAID کنترلرها می باشد.

شرکت امن پایه ریزان کارن افتخار دارد، با حضور در پروژه های حساس کشور و همچنین آنالیز و مطالعه دقیق برروی این تکنولوژی، خدمات ارزنده ایی را به سازمان های محترم ارائه نماید. شرکت امن پایه ریزان کارن APK بر این باور است که پیاده سازی با استفاده از آنالیز دقیق و آخرین استانداردهای ممکن، جایگزین بسیار مناسبی در ازاء خریداری تجهیزات گران قیمت، بدون توجه به امکانات و حالت های مختلف پیاده سازی این تجهیزات می باشد و در این مسیر گام های ارزنده ایی را برای سازمان های محترم برداشته است.