در قسمت اول و قسمت دوم این سری از مقالات به بررسی دلایل نیاز به این راهکار نوین و ویژگیهای آن و همچنین تاثیر راهکارهای فعلی مبتنی بر دیسک پرداختیم و در این مقاله که قسمت پایانی می باشد به بررسی روند مدیریت محافظت از داده ها و همچنین دیتابیس اوراکل خواهیم پرداخت.
مدیریت فرآیند محافظت از دادهها به صورت End-to-End
مدیریت فرآیند محافظت از دادهها و امور مربوط به آن معمولا در چندین حوزه مدیریتی پراکنده شده است که با Roleهای مختلف در منابع IT از جمله مدیریت پایگاهداده، مدیریت پشتیبانگیری و مدیریت Storage مرتبط میباشد. بنابراین اغلب تشخیص این اینکه پشتیبانگیری با RMAN قادر است بدون وقوع هرگونه مشکل در لایههای میانی به مقصد نهایی (مثلا Tape) برسد یا خیر، برای مدیران پایگاه داده غیرممکن است.
Recovery Appliance با مدیریت فرآیند محافظت دادهها به صورت یکپارچه و خودکار به رفع این مشکل میپردازد.
مدیریت یکپارچه با Enterprise Manager Cloud Control
Recovery Appliance با استفاده از Oracle Enterprise Manager Cloud Control به ارائه یک دیدگاه جامع و End-to-End نسبت به چرخه عمرِ محافظت از دادهها میپردازد. این چرخه در بردارندهی زمان آغاز پشتیبانگیری، با استفاده از RMAN تا زمان ذخیرهسازی نسخههای پشتیبان برروی دیسک یا Tape و یا Replicate شدن بر روی یک Recovery Appliance دیگر در دیتاسنتر Remote میباشد. کلیه موقعیتهای پشتیبانگیری از طریق فهرست اطلاعات (Catalog) مربوط به Recovery Appliance ردیابی میشود، بنابراین هر یک از عملیاتهای Recovery و Restore در RMAN این قابلیت را داراست که مناسبترین نسخه پشتیبانگیری را از هر نقطهای بازیابی نماید. شایان ذکر است صرفا Recovery Appliance میتواند این سطح از قابلیت دید End-to-End را نسبت به روند Lifecycle در فرآیند محافظت از دادهها ارائه نماید.
از ویژگیهای Recovery Appliance میتوان به قابلیت مانیتورینگ و گزارشدهی پیشرفته از Storage اشاره نمود که علاوه بر ایجاد ظرفیت موردنیاز بر اساس میزان رشد دادهها، قادر است توان عملیاتی را در شرایط فعلی و آتی به نحوی اثربخش مدیریت نماید. محاسبهی میزان فضای موردنیاز برای هر یک از پایگاههای داده با مدیریت Recovery Appliance، بر اساس میزان فضای به کار رفته در زمان پشتیبانگیری و مدت زمان بازیابی صورت میگیرد. فضای مورد نیاز برای هر پایگاهداده مشخصا در Enterprise Manager نمایش داده شده و Appliance به جمعآوری فضای کلی مورد نیاز تحت عنوان میزان درصد از قابلیت دسترسی از Storage موجود میپردازد؛ بدین ترتیب پیشبینی و اختصاص فضا مطابق با رشد دادهها انجام میگیرد. حال این سوال مطرح میشود که چه زمانی ظرفیت بر اساس رشد دادههای موجود، افزایش مییابد؟ افزایش ظرفیت متناسب با جریان رشد دادهها از طریق Recovery Appliance Capacity Reports صورت میگیرد که اطلاعات کامل و دقیقی را در مورد PC، IOPS، حافظه و میزان کاربرد Storage و همچنین اطلاعاتی در خصوص توان عملیاتی متوسط و حداکثری در طول 7، 31 و 365 روز ارائه مینماید. در ضمن، اعلام هشدار در صورتی رخ میدهد که فضای موردنیاز حدود 15 درصد از فضای کلی یا Threshold دیگری که کاربر تنظیم نموده است، موجود باشد.
از سادگی روشهای افزودن دیتابیسها به فرآیند محافظت Recovery Appliance Appliance میتوان به ساده بودن روند مدیریت یکپارچه برای محافظت از دادهها در دیتابیس اوراکل پی برد:
- Recovery Appliance Administrator برای افزودن یک پایگاهدادهی جدید از گزینه “Add Protected Database” استفاده میکند تا دیتابیس را با یک Policy مناسب برای محافظت، مرتبط ساخته و اطلاعات مربوط به آن را ارائه نماید.
- از صفحهی Enterprise Manager Backup Settings جهت انتخاب Recovery Appliance به عنوان مقصد پشتیبانگیری استفاده میشود و انتقال تغییرات ایجاد شده به صورت Real-Time یعنی Real-Time Redo Transport با هدف محافظت دائم از دادهها به صورت انتخابی امکانپذیر می شود.
فرآیند محافظت از دیتابیس اوراکل
راهکارهای فعلی برای محافظت از دادهها قادر به تامین نیازهای دیتابیسهای حیاتی نمیباشند، زیرا اغلب دیتابیسها را بجای آنکه به عنوان سیستمهای تراکنشی همراه با الزامات خاص برای صحت و درستی دادهها، عملکرد و قابلیت دسترسپذیری در نظر بگیرند آنها را فایلهای کلی برای کپیبرداری در نظر میگیرند. مشکل راهکارهای امروزی این است که علاوه بر از دست رفتن دادههای کسبوکار، بر کاربران نهایی تاثیر گذاشته و موجب پیچیدگی و ازهم گسیختگی در فرآیند پیادهسازی و مدیریت میشود.
راهکار Zero Data Loss Recovery Appliance به یکپارچهسازی تکنولوژیهای پیشرفتهی محافظت از دادهها با دیتابیسOracle میپردازد تا مستقیما قادر به مقابله با چالشهای فوق باشد. Recovery Appliance با معرفی یک رویکرد نوین و بینظیر، تعریف تازهای از چشمانداز محافظت از پایگاهداده ارائه مینماید:
حذف امکان از دست رفتن دادهها:
شیوهی منحصربهفرد در یکپارچهسازی پایگاهداده موجب انتقال مداوم دادههای مربوط به تغییرات به Appliance شده و بدین ترتیب محافظت Real-Time از آخرین تراکنشها صورت میگیرد تا پایگاههای داده قادر به بازیابی دادهها بدون از دست رفتن آن باشند.
محافظت از دادهها در برابر وقوع Disaster:
قابلیت Replicate نمودن دادهها به صورت Real-Time در یک نوع Remote از Recovery Appliance و آرشیو نمودن پشتیبانگیریها بر روی Tape به طور منظم وجود دارد که از دادههای کسبوکار در هنگام قطعی سایت، محافظت مینماید. به علاوه اینکه اعتبار Blockهای دیتابیس دائما تایید میشود تا از بروز مشکل برای دادهها در مراحل انتقال یا پردازش جلوگیری گردد.
حذف تاثیر فرآیندهای عملیاتی:
الگوریتمهای پشتیبانگیری یکپارچه شده با دیتابیس Oracle صرفا دادههای تغییریافته را به Recovery Appliance ارسال میکنند، بدین ترتیب تاثیر پایگاهدادهی عملیاتی، ترافیک I/O و بار شبکه به حداقل میرسد. علاوه بر آن، کلیه پردازشهای پرهزینه برای پشتیبانگیری در Appliance را Offload مینماید. بنابراین زمانهای پشتیبانگیری ناکارآمد بیش از این قادر به ایجاد اختلال در تداوم کسبوکار نخواهند بود.
Offload کردن آرشیو Tape:
Recovery Appliance این قابلیت را داراست که پشتیبانگیریها را در Tape Storageهای کمهزینه آرشیو نموده و سرورهای پایگاهدادهی عملیاتی را Offload نماید. عملیاتهای آرشیو را میتوان با هدف بهبود استفاده از Tape Drive در طول روز یا شب اجرا نمود.
بازیابی در لحظه (Any Point-in-Time):
دادههای مربوط به تغییراتِ پایگاهداده که در Appliance ذخیره شدند، از این قابلیت برخوردارند که برای ایجاد نسخههای Virtual Full Database در هر لحظه به کار روند.
ایجاد محافظت در مقیاس Cloud:
یک Recovery Appliance واحد میتواند الزامات مربوط به محافظت از دادههای هزاران پایگاهداده در یک دیتاسنتر یا محدوده را تامین نماید. در نتیجه، ظرفیت Storage بدون Downtime به چندین پتابایت گسترش مییابد. درحالحاضر سازمانها میتوانند راهکار محافظت دیتابیس به عنوان سرویس را (Database Protection as a Service) با استفاده از یک رویکرد مبتنی بر Policy اجرا نمایند که قابلیت دید End-to-End نسبت به وضعیت محافظت از دیتابیسهای سازمانی را در هر زمان برای مدیران میسر میسازد.
ــــــــــــــــــــــــــ
محافظت از اطلاعات با Zero Data Loss Recovery Appliance – قسمت اول
محافظت از اطلاعات با Zero Data Loss Recovery Appliance – قسمت دوم
محافظت از اطلاعات با Zero Data Loss Recovery Appliance – قسمت سوم (پایانی)