بررسی و مفهوم Oracle Multitenant
Oracle Multitenant، که یک ویژگی جدید در نسخه 12c Enterprise از پایگاهداده اوراکل به شمار میآید؛ با معرفی یک معماری جدید، این قابلیت را برای کاربران فراهم میکند تا به راحتی و بدون تغییر در برنامهها بتوانند چندین پایگاه داده را ترکیب نمایند. این معماری جدید، تمامی مزایای مربوط به مدیریت چندین پایگاه داده را ارائه نموده و در عین حال قابلیت تفکیک و اولویتبندی دیتابیسهای مجزا را نیز حفظ میکند. به علاوه، این تکنولوژی امکان آمادهسازی و ارتقای سریع را فراهم و تکمیل کنندهی سایر گزینهها نظیر (Oracle Real Application Cluster (Oracle RAC و Active Data Guard میباشد.
استفاده از Oracle Multitenant در Cloud
بهرهگیری از مزایایی همچون اشتراک منابع به صورت انعطافپذیر و صرفهجویی در هزینهها با کمک تکنولوژی Cloud Computing میتواند چالشی برای بسیاری از سازمانهای IT محسوب گردد. این تکنولوژی مطابق با Cloud طراحی شده و با ارائه یک معماری جدید، گام اصلی در مسیر حرکت به سمت Cloud یعنی «ترکیب پایگاهداده» را تسهیل مینماید. Multitenant Container Database یا به اختصار CDB، با این نوع معماری میتواند تعداد زیادی Pluggable Database یا به عبارتی دیگر PDB را نگهداری نماید. مدیر سیستم با Multitenant Container Database مرتبط میگردد اما کد برنامه به یک PDB متصل میشود، درست مانند کاری که با نسخههای قبلی پایگاهداده اوراکل انجام میدهد. در حال حاضر کاربران میتوانند بدون اعمال تغییر در برنامههای خود، به راحتی چندین پایگاهداده را در Private Cloudها ترکیب نموده و اولویتبندی منابع بین پایگاههای دادهی ترکیب شده را کنترل نمایند. همچنین Oracle Multitenant برای ارائهدهندگان SaaS، که به دنبال قدرت این پایگاه در یک مدل ایمن و مجزای Multitenant میباشند، نیز مناسب است.
ترکیب موثر و کارآمد
سازمانهای IT به طور سنتی از تکنولوژی مجازیسازی و کلاستربندی برای ترکیب پایگاههای داده استفاده نموده و بسیاری از آنها مجددا برنامههای اصلی را ایجاد مجدد میکنند تا Schemaهای پایگاه داده را ترکیب نمایند. این موضوع موجب محدودیت در ترکیب شده و هزینههای مدیریتی و در بسیاری از موارد، هزینههای توسعه را نیز افزایش میدهد. با این تکنولوژی، فرآیند ترکیب از طریق اتصال چندین پایگاهداده به یک (Multitenant Container Database (CDB و بدون تغییر برنامهها، ساده میگردد. Memory و فرآیندهای Background در این معماری نوین، صرفا در سطح Multitenant Container Database مورد نیاز بوده و این قابلیت را برای سازمانها فراهم میکند تا بدون ایجاد خطر برای امنیت Siloهای پایگاهداده قبلی، به سطح بالاتری از مقیاسپذیری و ترکیب برسند.
قابلیت آمادهسازی و Clone نمودنِ سریع
آمادهسازی و Clone نمودن سریعِ پایگاهداده برای اهداف مختلف از قبیل آزمایش، ایجاد و همچنین تشخیص مشکل میتواند چالشی را پیش روی سازمانهای IT قرار دهد. مدیران پایگاهداده (DBA) معمولا بخش مهمی از زمان خود را در یک روز کاری برای ایجاد پایگاههای دادهی جدید، Clone نمودن و همچنین انتقال آنها بین سرورهای مختلف صرف مینمایند. این تکنولوژی علاوه بر تسهیل و سادهسازی فرآیند ترکیب میتواند آمادهسازی و Clone نمودن سریع پایگاهداده را میسر سازد. برای مثال، DBAها این قابلیت را دارند که به راحتی پایگاهداده تولیدی را کپیبرداری کرده و به Containerهای آزمایش و توسعه متصل نمایند. همچنین در صورت پشتیبانیِ فایلسیستم اصلی از Copy-on-Write یا COW (مانند فایل سیستم ZFS و فایل سیستم کلاستر ASM)، ممکن است عملیات Clone کردن در PDB تقریبا بلافاصله انجام گردد.
قابلیت Patching و ارتقای سریعتر
هر یک از مدیران پایگاهداده باید فرآیندهای ارتقا و Patch را اعمال نمایند تا دیتابیسها، همگام با اصلاحات و نسخههای نرمافزاری به روز شوند. در حال حاضر، این موارد بهروزرسانی برای هر یک از پایگاهها از جمله پایگاههای دادهی تولید، توسعه و آزمایش در سراسر سازمان به صورت جداگانه به کار میرود.
با Oracle Multitenant، فرآیند Patch و ارتقا صرفا برای Multitenant Container Database و نه برای هر یک از PDBها، به کار رفته و بنابراین فرآیند به طور کامل تسریع و تسهیل میگردد. با این وجود، مدیران برای اجرای بهروزرسانیهای مورد نظر خود نیاز به انعطافپذیری دارند و ممکن است قصد بهروزرسانی تمامی پایگاههای داده Pluggable در هر Container را به صورت همزمان نداشته باشند. در این شرایط، مدیران یک Multitenant Container Database جدید و به روزرسانی شدهی را ایجاد نموده و برخی از پایگاههایداده در Containerهای موجود را به صورت انتخابی جدا نموده و به پایگاهداده جدید همراه با جدیدترین نسخهها متصل مینماید.
مدیریت تعداد زیادی پایگاهداده
یکی از مزایای مشهود پایگاههای دادهی ترکیبی این است که مدیران، پایگاههای دادهی کمتری برای ارتقا و Patch در اختیار دارند اما مزایای مدیریت تعداد زیادی پایگاهداده در قالب یک پایگاهداده به همین جا محدود نمیشود. برای مثال، مدیران به جای پشتیبانگیری از هر یک از پایگاهها به صورت جداگانه، فقط از پایگاهداده خود در سطح Multitenant Container پشتیبانگیری مینمایند. به عبارت دیگر، تمام پایگاهدادههای Pluggable که در یک Container ادغام شدهاند، به عنوان یک پایگاه پشتیانگیری شده و انعطافپذیری برای اجرای عملیاتهای بازیابی در سطح پایگاههای داده مجزا در صورت لزوم حفظ میگردد.
مدیران ضمن اینکه سیستمهای Standby را در یک دیتاسنتر دیگر نگهداری میکنند (مانند استفاده از Active Data Guard)، به تنظیم یک پیکربندی Standby در سطح پایگاهداده Multitenant Container نیاز خواهند داشت تا تمام پایگاههای Pluggable ترکیب شده در آن Container را کپیبرداری نمایند.
اتصال به Cloud با استفاده از Oracle Multitenant
اتصال به Cloud با استفاده از Oracle Multitenant بسیار ساده میباشد. مدیران میتوانند از روشهای Upgrade-in-Place برای ارتقای پایگاههای داده فعلی استفاده نموده و آنها را به یک Multitenant Container Database متصل نمایند یا از ابزارهای یکپارچهسازی داده مانند Data Pump و GoldenGate برای انتقال دادهها به پایگاههای داده Pluggable استفاده نمایند. آنها میتوانند از Oracle Enterprise Manager Cloud Control برای ساده نمودن روند مدیریت Oracle Multitenant، از ایجاد پایگاهداده تا مدیریت منابع بارکاری (Workload)، تشخیص مشکل و همچنین موارد دیگر استفاده نمایند. به علاوه، این تکنولوژی کاملا با ویژگیها و گزینههای پایگاهدادهی فعلی شامل Oracle Real Application Clusters، Active Data Guard، Real Application Testing و Recovery Manager مطابقت و سازگاری دارد.
ویژگیهای مهم Oracle Multitenant
- سادهسازی روند ترکیب نمودن پایگاههای داده
- تفکیک دادهها به صورت ایمن
- آمادهسازی و Cloning سریع
- قابلیت ارتقا و Patch نمودن سریعتر
- مدیریت تعداد زیادی پایگاهداده در قالب یک پایگاهداده